Login

Gebruikersnaam
Password *
Onthou mij

Een bijzondere week

Een bijzondere week.
Afgelopen week was een bijzondere week. Een week die begon met een brief van het Commissariaat voor de Media waarin duidelijk werd dat we de komende vijf jaar mogen gaan bouwen aan onze visie op lokale media. Niet langer alleen via de digitale snelweg, maar ook via meer traditionele kanalen als radio en televisie. Alkmaar Centraal bij iedereen thuis, op het werk of onderweg. En dat heeft wel het één en ander in gang gezet. We willen daarom iedereen bedanken die ons gefeliciteerd heeft, die bloemen gestuurd heeft en ook iedereen die wijn en champagne gestuurd heeft: hartelijk dank! We willen toch ook de scheidend licentiehouder RTV Alkmaar een hart onder de riem steken. Want ook daar is de afgelopen jaren aan een visie gewerkt en wanneer daar dan vervolgens toch een gedwongen einde aan komt is het bewonderenswaardig hoe daar mee omgegaan wordt: open, realistisch en sportief. Daarom: dank daarvoor en ook voor de felicitaties.

Wat nu...
Tsja, er zijn legio plannen. Plannen die al een tijdje op de plank lagen 'in afwachting van...' Plannen varierend van simpelweg praktisch tot wel heel ambitieus. We zijn namelijk voornemens de lat voor lokale media hoog te leggen, maar willen de tijd nemen voor een gedegen aanloop voor we besluiten om over die lat heen te springen. De officiële lancering van alle kanalen hebben we gepland op 15 januari 2013. Dat lijkt nog ver weg, maar wanneer de periode van de zomervakantie en decemberfestiviteiten er af worden getrokken is het opeens veel dichterbij. Naast het opzetten van een technische infrastructuur moet er het nodige aan papierwerk geregeld worden en gesproken worden met tal van instanties. En we hebben natuurlijk meer medewerkers nodig. In eerste instantie zoeken we mensen met ervaring op diverse vlakken, maar wanneer je denkt dat je iets kunt bijdragen, schroom dan niet en neem gewoon contact met ons op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Dus?
Natuurlijk is het niet zo dat er tot de lancering niets gebeurt: de website draait 'gewoon' door en er zullen de nodige tests gedaan moeten worden. Wellicht gunnen we je zo af en toe een 'sneak preview' terwijl we in de 'telefooncentrale' langs de Alkmaarse ringweg bouwen aan onze toekomst. Zo nu en dan zal er dus wel iets opduiken op de radio of op de televisie. Zodra we weten welk kanaal en welke frequentie we toegewezen krijgen laten we dat aan iedereen weten. We zouden dus willen zeggen: ga eerst lekker op vakantie (doen wij ook) en hou ons daarna scherp in de gaten!

De medewerkers en het bestuur van Alkmaar Centraal

 

Democratie

Uit meer dan gemiddelde belangstelling ben ik op zoek gegaan naar de betekenis van het woord "democratie". Letterlijk vertaald is dat volksregering. Volk lijkt me duidelijk, regeren is besturen. In letterlijke zin is dat dus precies wat (onder meer) het college in Alkmaar doet. Leiding geven aan de stad, waaronder gehoor geven aan de wensen van de daar levende mensen.

Zelf heb ik daar een andere voorstelling bij. Binnen een democratisch stelsel wordt geluisterd naar de stemmen, niet alleen maar naar de eigen onderbuik. Het regeringspluche stoelt op 19 zetels, tegenover 18 van de huidige oppositie. Dat is een krappe meerderheid die wankel is zonder uitgebreide consensus of, waar het meer om draait, kadaverdiscipline. Zetels komen ook tot stand na afronding van de uitgebrachte stemmen. Wat ik graag zou willen weten, is hoe op basis van die stemmen de zetelverdeling zou zijn, of er dan een echte meerderheid is voor deze coalitie die met ijzeren kettingen lijkt te zijn gesmeed.

Waarbij ik echt wel begrijp dat binnen coalities concessies worden gedaan, of water bij de wijn. Dat kan een slap aftreksel worden, weinig smaakvol. Deze coalitie lijkt niet van roestvrij staal, eerder kadaverdiscipline. En kadavers associeer ik met meer dan lijken in de kast, vooral met rotting, een woord dat voortvloeit uit roten, stengels vochtig houden. Een rotting is ook een wandelstok, lees ik verder, van rotan, een buigzame houtsoort. Met een ander woord is dat flexibel, het tegengestelde van star.

Het zou van een echt democratisch gehalte getuigen, als er naast de meerderheidsstandpunten ook ruimte is om te luisteren naar tegengeluiden. Met een grondige, zorgvuldige afweging van voors en tegens, dus met besluitvorming op basis van argumenten, iets wat trouwens behoort te gelden voor elke partij. Zo niet, dan wordt het een dictatuur en dat is niet de bedoeling van het stelsel waarvoor ooit is gekozen. Al is het niet de gemakkelijkste weg, democratie.

Klaas Luchtmeijer

 
Google+

Contact

  • De Telefooncentrale
    Koelmalaan 350 2.4 1812 PS Alkmaar
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • 072-844 98 48